Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19


Poštovani roditelji,

u utorak 01.09.2020. počinje nova pedagoška godina. Radujemo se što ćemo se ponovo okupiti i što će naši vrtići ponovo biti ispunjeni dječjim smijehom i veseljem!

HZJZ je dana 24.08.2020. godine objavio Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021., koje objavljujemo i na našoj web stranici.  Unutar naše predškolske ustanove rad je organiziran u skladu s tim uputama.

 • Rad u predškolskim ustanovama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje navedenih uputa, smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja.
 • Svi se roditelji obvezuju detaljno pročitati i pridržavati navedenih Uputa HZJZ-a!

Upute_vrtici_i_skole_24_08_2020_HZJZ-1.pdf

U sklopu navedenih Uputa HZJZ naglašava se roditeljima/skrbnicima:

 • Da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperature, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha I okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19;
 • Da ne dovode dijete u vrtić ukoliko dijete ima simptome zarazne bolesti (povišena tjelesna temperature, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha I okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako je djetetu izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznaja da je dijete zaraženo s COVID-19.
 • Roditelji/skrbnici imaju obvezu djetetu izmjeriti tjelesnu temperature svaki dan prije dolaska u ustanovu. U slučaju povišene tjelesne temperature i/ili drugih znakova zaraznih bolesti, ne dovoditi dijete u vrtić i o tome obavijestiti odgojitelje.
 • Odgojitelji će pri dolasku u vrtić djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom i upisati je u evidencijski list.
 • Ukoliko dijete razvije simptome COVID 19 infekcije tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji će o tome odmah obavijestiti roditelje, koji u najkraćem roku moraju doći po dijete. Do dolaska roditelja dijete će boraviti u prostoru za izolaciju.
 • Pri povratku u vrtić djeteta koje je prethodno razvilo simptome bilo koje bolesti, OBVEZNA je liječnička potvrda da je dijete zdravo.

 

Mjere kojih se treba pridržavati pri dolasku u vrtić

 • Dijete u vrtić dolazi u pratnji samo jednog roditelja/skrbnika/druge odrasle osobe.
 • Roditelj/skrbnik/druga osoba u pratnji djeteta OBVEZNO NOSI ZAŠTITNU MASKU!
 • U vrtić ulaziti na način da se održava razmak od najmanje 1,5 m (po mogućnosti 2 m) u odnosu na druge osobe te je isto potrebno poštovati tijekom boravka u vrtiću.
 • Na ulazu je potrebno prebrisati potplate cipela na dezinfekcijsku barijeru te po ulasku roditelj/skrbnik/odrasla osoba provodi dezinfekciju ruku . Sredstvo za dezinfekciju je potrebno nanijeti na suhe i čiste dlanove. Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno ispirati. (Djeca ne koriste sredstvo za dezinfekciju, već će prije ulaska u sobu dnevnog boravka oprati ruke toplom vodom I sapunom).
 • Roditelj/skrbnik/druga osoba u pratnji dovodi dijete do garderobe pred prostorijom za boravak djeteta te izbjegava zadržavanje i grupiranje u ustanovi.

 

Posebne napomene za roditelje novoupisane djece

 • Duže zadržavanje roditelja u vrtiću (oko 15 minuta) moguće je samo kod prilagodbe djece na novu sredinu (novoupisani u jaslice/vrtić).
 • Svaki roditelj koji boravi u skupini OBVEZNO NOSI ZAŠTITNU MASKU, evidentira se u Evidencijske liste, te će mu prije ulaska u skupinu biti izmjerena tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom.
 • Odgojitelji će kontaktirati roditelje novoupisane djece radi dogovora vremena dolaska djeteta u jaslice/vrtić na adaptaciju.

 

O svim promjenama biti ćete obaviješteni putem mrežnih stranica vrtića i na ulazu u vrtić.

 

Unaprijed zahvaljujemo na suradnji i pridržavnaju svih gore navedenih mjera.

 

Split, 27.08.2020.                                                                    Uprava DV Vrtuljak